It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 5. týden těhotenství

5. týden těhotenství

5. týden těhotenství

Maminka

V této fázi těhotenství na vás vaše okolí neuvidí žádnou změnu, ale vy sama můžete cítit bolest prsou, únavu, častější potřebu močení, může vám být i špatně od žaludku. Vyhýbejte se alkoholu, protože s určitostí nikdo není schopen říct, jaký vliv může mít na vývoj dítěte. Začněte cvičit, a učte se ovládat stres, to bude pro vaše miminko důležité. Cvičení pomůže zvládnout porod a zátěž, která v těhotenství nastane, cvičení také pomůže vrátit vaše tělo po porodu do normálu.

Můžete zapojit do těhotenství i tatínka. I přes to, že žádný nemůže otěhotnět, a cítit to, co cítíme, my ženy, můžete mu dělat průvodce neznámem po celou dobu. I přesto, že se spousta tatínků na venek tváří, že je tato záležitost moc nezajímá, není to tak, jen neumí dát zájem dostatečně najevo.

Můžete spolu číst knihy o těhotenství a mateřství. Naučte ho, sdílet s vámi vaše pocity, prožívejte spolu tlukot srdíčka na ultrazvuku a pokroky, které vaše miminko dělá po celou dobu těhotenství. Jeho první pohyby.

Pro tatínka

Milý tatínku, nemůžeš otěhotnět, a proto nevíš, jaké to je, nosit to nejcennější pod srdcem, ale tohle je pro mě i maminku velmi důležité období a potřebujeme vědět, že nás máš rád a jsi tu s námi. I když si mě nemůžeš ještě pochovat, pohladit mě po tváři, a já tě nemůžu chytit za tvé velké prsty a dát ti tím najevo, že jsem rád, že tě mám a poděkovat ti za trpělivost, kterou se mnou budeš na začátku mít, a ne jen na začátku, potřebuji tě já i maminka. Proto jí musíš pomoci už teď, aby všechno zvládla. Bud jí nablízku jak jen to půjde. Říkej jí, jak jí to sluší, i když má bříško veliké. Když řekneš, že se ti její bříško líbí, říkáš tím vlastně i mě, že mi to sluší. Když maminku pohladíš, pohladíš tím i mě. Když si nedáš drink po večeři, nebo na sešlosti s přáteli, říkáš mamince, jak moc ti na ní záleží a že jsi schopný prožít těhotenství s ní, i když nemůže přímo. Když si uvaří něco dobrého pro mě, a i jí to moc nechutná, buď jí partner a oporou a dej si s ní, bude to pro ni tak snazší. Můžeš si s ní i zacvičit, bude vědět, že na to není sama a může to být i zábava. Vyfoť se mnou maminku každý měsíc, fotky těhotenského bříška mi můžete ukázat, až budu dost velký, abych porozuměl. Jdi s maminkou na ultrazvuk, abys i ty sám viděl, jak rostu a sílím, třeba se na tebe i usměju. Protože na to, abych vyrostl, nemám moc času, jen 9 měsíců, bude pro maminku občas těžké zvládnout celý ten nápor. Proto jí zkus udělat, co jí na očích uvidíš, aby to pro ní v těžkých chvílích bylo snesitelnější. Dej jí květiny, připrav večeři, nech jí odpočinout, vezmi jí na procházku. I kdyby to maminka okamžitě neocenila, a to jen díky mě, a tomu co prožívá, uvědomí si to a bude ti za to vděčná. Já samozřejmě také, protože když bude šťastná a spokojená maminka, bude mi krásně. Všechno vnímám a krásné a radostné pocity nejraději.

Všechno ti jednou vynahradím, to ti mohu slíbit už teď. Už se na tebe moc těším, a proto budu rád, když se uvidíme v té nejtěžší chvíli pro mne i maminku. Na porodním sále, bude potřebovat oporu a podporu a já. Můžeš mi třeba přestříhnout pupeční šňůru, udělat mi první fotky do alba.

Miminko

V tuto chvíli je vaše miminko velké asi jako sezamové semínko a ušlo velký kus cesty. Spíš než malý človíček teď vypadá jako pulec a je tvořen ze tří vrstev. Ektodermy, entodermy a nové mezodermy, které postupně vytvoří tkáně a orgány. Už se začal vytvářet základ pro mozek. Neurální trubice se postupně přetvoří ma mozek, míchu, nervy a páteř, to vše se děje v horní vrstvě ektodermu. Z této vrstvy se bude vyvíjet také kůže, nehty, vlasy, potní a prsní žlázy a také zubní sklovina.

Srdíčko a oběhový systém je tvořen ve střední vrstvě mezodermu. Z této části se utvoří také chrupavky, svaly a kosti. Z poslední vrstvy entodermu, se tvoří střeva a močové ustrojí, plíce, slinivka a játra. Jednoduchá placenta už funguje a pro vaše miminko to znamená přísun výživy a kyslíku.