It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 4. týden těhotenství

4. týden těhotenství

4. týden těhotenství

Maminka

V tomto týdnu těhotenství už můžete bezpečně zjistit, že jste těhotná. Těhotenský tes t je ale nejlepší provádět až jeden týden po vynechané menstruaci, je větší pravděpodobnost, že vám těhotenský test ukáže hodnotu podle zvýšené hladiny hormonu HCG ve vašem těle, a budete mít větší jistotu správnosti těhotenského testu.

Pokud se váš těhotenský test ukáže jako pozitivní, je dobré kontaktovat vašeho gynekologa, aby provedl ještě těhotenský test z odběru krve. Muže se ale stát, že vás lékař objedná na prohlídku až o několik týdnů déle, protože na ultrazvukovém vyšetření v této rané fázi nic neuvidí. Pokud máte ale nějaké zdravotní komplikace, na prohlídku vás pozve v nejbližším možném termínu.

V případě, že se prohlídka bude konat až za několik týdnů, měla byste pozorovat případné změny vašeho zdravotního stavu a vše mu potom oznámit. Může to být třeba krvácení, bolesti, atp.

Pokud užíváte nějaké léky, měla byste o tom lékaře informovat už po telefonické domluvě, a to proto, aby vám řekl, zda v užívání můžete pokračovat, a nebo bude lepší léky vysadit.

V této rané fázi už můžete užívat těhotenské multivitaminy, které pomohou správnému vývoji plodu, vašeho miminka. Vitamíny pro těhotné maminky v prvním trimestru obsahují vysoký podíl kyseliny listové, která je prospěšná pro vývoj nervové soustavy vašeho miminka. Tato kyselina je také obsažená v ovoci a zelenině, například ledový salát, čínské zelí, hlávkové zelí, květák, brokolice, kapusta, špenát, hrášek, ale také červená řepa, rajčata, mango, avokádo, pomeranče, banány, třešně, a mnoho dalších. Nejvyšší podíl kyseliny listové je udáván v kuřecích játrech, kde obsah kyseliny listové na 100g je 380 jednotek (μg)

V následujících týdnech byste měla dávat pozor, co do svého těla dostáváte, vaše miminko nemůže ještě přijímat potravu a kyslík přes placentu a pupeční šňůru, protože ještě nejsou vyvinuté, proto je pro něj rizikové vše, co dostane přes placentu přímo od vás.

Miminko

V tomto týdnu je vaše miminko na úplném začátku embryonálního období, v příštích několika dnech u něj dojde k vývoji všech orgánů a některé už dokonce začnou fungovat. V tomto období je miminko nejzranitelnější a proto jej musíte opatrovat.

V tomto týdnu těhotenství je vaše miminko (embryo) velké asi jako zrníčko máku. Má dvě vrstvy – ektodermu a entodermu, a z nich se vyvinou všechny orgány a části těla. I jeho placenta je ze dvou částí, jednotlivé buňky jsou spojeny s děložní sliznicí tak, aby jimi mohla proudit krev.

Plodový obal, v němž se vaše miminko nachází, je pro něj jako pelíšek, plodová voda složí pro jeho správný vývoj a žloutkový vak produkuje červené krvinky a výživu, dokud nebude placenta dostatečně vyvinutá, aby mohla převzít tuto funkci.