It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 36. týden těhotenství

36. týden těhotenství

36. týden těhotenství

Maminka

Na pravidelné lékařské kontrole doktor sleduje váš tlak a množství bílkovin v moči. Vysoký tlak a velké množství bílkovin v moči mohou totiž být předzvěstí možných komplikací. Pokud tak lékař neučinil minulý týden, měl by nyní vzít stěr z pochvy kvůli streptokokové infekci typu B, která sice není nebezpečná pro matku, ale rozhodně není bezpečná pro dítě. Pokud se u vás tato infekce projeví, tak dostanete během porodu antibiotika, aby se snížila pravděpodobnost nakažení dítěte.

Možná sledujete kapičky žluté tekutiny vytékající z vašich bradavek. Této látce říkáme kolostrum a obsahuje velmi cenné protilátky, díky nimž je to ta nejlepší výživa pro vaše miminko v prvních dnech po porodu. Mléko se totiž začíná tvořit až v prvních třech dnech po narození dítěte.

Bříško sice pomalu klesá a mělo by se vám ulevit v dýchání a pokud jste trpěla pálením žáhy, tak i to by se mělo zlepšit, ovšem tím, že dítě klesá níž k pánvi, cítíte větší tlak na nervové pleteně. Můžete proto cítit větší bolest v podbřišku, v tříslech a na vnitřní straně stehen. Trpíte-li na křečové žíly, jejich stav se nyní může zhoršit. Hodně odpočívejte, nejlépe s nohama nahoře.

Nepřestávejte sledovat pohyby dítěte a falešné kontrakce. Jsou-li pohyby mnohem méně časté nebo je necítíte vůbec, okamžitě volejte lékaře. Se svým lékařem se spojte také při stálé bolesti břicha, pokud krvácíte, nepřestává vás bolet hlava, máte horečku, či hůře vidíte anebo v případě neustávajících častých kontrakcí. Na konci tohoto týdne je už miminko považováno za donošené. Po 42 týdnu těhotenství pak za přenošené.

Miminko

Vaše miminko teď měří kolem 47 centimetrů a váží více než 2700 gramů. Jeho chrupavky nosu a uší už jsou pevné a mimické svaly fungují. Děťátko dělá různé grimasy, špulí rtíky, otevírá a zavírá pusu i oči.

Z jeho tělíčka postupně odpadává jemné ochlupení, tzv. lanugo a také vosková látka, kterou bylo miminko během těhotenství obaleno. Obojí polyká a vyloučí až s první stolicí po narození. Tuto načernalou směs, která se v plínce po porodu objeví, nazýváme mekonium.

Děťátku rostou a sílí vlásky a řasy. Pupeční šňůra je nyní dlouhá asi půl metru.