It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 33. týden těhotenství

33. týden těhotenství

33. týden těhotenství

Maminka

Do konce těhotenství zbývá již jen osm týdnů a vy přibíráte stále rychleji. Nyní asi půl kilogramu za týden. Nesnažte se to změnit, právě teď totiž miminko zvýšený přísun živin potřebuje. Omezování v jídle a hubnutí si nechejte až po porodu, respektive poté, co přestanete kojit.

Pokud trpíte na otoky, mohou vám v tomto týdnu začít otékat také ruce. Tyto otoky se projevují mravenčením a v některých případech přechází až do bolesti, ve výjimečných situacích je může provázet i bolest hlavy. Říkáme tomu syndrom karpálního tunelu. Snažte se vyhýbat sezení u počítače nebo klavíru, či jiným činnostem, které by tuto bolest zvyšovaly. Pokud to není možné a vy musíte pracovat, pak je dobré dělat si krátké přestávky, v nichž si zápěstí uvolníte.

S čím dál větším bříškem vám nemusí vyhovovat poloha na zádech, pro některé maminky je dokonce nepříjemná. Snažte se proto najít polohu, která vám bude více vyhovovat, aby byl odpočinek opravdu odpočinkem a ne trápením.

V tomto týdnu také nastává čas, kdy je dobré vyprat všechny věci, které už máte pro miminko nachystané. Ať už jste je koupily nebo dostaly od rodiny, či přátel, všechny vyperte. Ideálně v prostředcích k tomu určených nebo alespoň v těch hyperalergenních. Pokožka novorozence je příliš jemná a čistými věcmi předejdete zbytečnému trápení, které by mohlo při podráždění jeho kůže nastat. Nezapomeňte ani na povlečení. Pokud vám není dobře, je na místě zapojit do práce tatínka. :)

Miminko

V tomto týdnu miminko váží více než 1800 gramů a jeho délka překročila 43 centimetrů. Velmi rychle se zvětšuje jeho mozek, což rozšiřuje obvod hlavičky zhruba o centimetr za týden. Kosti děťátka jsou již plně vyvinuty, ale ještě jsou měkké a nejsou zcela spojeny k sobě. A protože během porodu vzniká velký tlak na hlavičku miminka, umožní mu měkké kosti pohodlně projít rodidly bez velkých komplikací. Oči miminka jsou modré. K případnému dalšímu zbarvení pigmentu totiž potřebují světlo. Všechny smysly jsou již vyvinuty. Děťátko tak vnímá nejen zvuky, ale cítí také chuť plodové vody při jejím polykání, uvědomuje si sání prstu a vidí prostor kolem sebe. Jen bez vzduchu, který v děloze chybí, nemůže cítit vůně.