It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 31. týden těhotenství

31. týden těhotenství

31. týden těhotenství

Maminka

Bříško vám roste, těžkne a začínáte cítit častější bolesti pánve a zad, které jsou signálem blížícího se porodu, na něž se vaše tělo celých 40 týdnů chystá. Můžete pociťovat také lehké kontrakce, které by neměly být ani časté ani příliš bolestivé. Říká se jim falešné kontrakce neboli poslíčci a jde o Braxtonovy stahy, které jsou nepravidelné a neměla by se zvyšovat jejich intenzita ani délka. Je ovšem na místě zavolat svému lékaři, pokud jsou kontrakce bolestivé nebo příliš časté, provází je větší množství vaginálního výtoku, sílící tlak v pánvi, či dokonce křeče v břiše.

S větším bříškem se vám také mnohem hůře dýchá a pořádný nádech je pro vás asi čím dál obtížnější. Může za to zvětšující se děloha, která tlačí bránici do plic. Pokud se zadýcháváte, zpomalte a zkuste se zhluboka nadechnout. Kolem 38. týdne se vám uleví, protože děťátko začne sestupovat dolů, směrem k pánvi. Maminky s níže položeným bříškem mají mnohem menší problémy s dechem nebo dokonce žádné.

V případě, že vám vytéká mlezivo z prsou, pořiďte si prsní vložky. Ty vkládejte do podprsenky, abyste zabránily prosáknutí oblečení. Máte-li pocit, že vás podprsenka začíná nepříjemně tlačit, klidně si kupte podprsenku kojící. Myslete však na to, že se vám po porodu prsa nalijí mlékem a je proto vhodné pořídit si podprsenku aspoň o číslo větší, než právě potřebujete.

V posledních týdnech těhotenství budete potřebovat větší přísun železa, které pomáhá vašemu děťátku vytvořit si kyslíkovou zásobu. Dobrým zdrojem je zelená zelenina jako špenát, či brokolice nebo sušené ovoce, či fazole. Železo načerpáte také, pokud sníte libové červené maso. Nezapomínejte na pití vody a ovocných šťáv. Tekutina pomáhá budovat nové buňky v těle, a přestože se to nezdá, snižuje také zadržování vody a otoky.

Připadáte-li si nesvá a roztržitá, není to nic neobvyklého. Sedněte si s partnerem a nechejte si vymasírovat ramena, pomůže vám to se uvolnit a zmírnit případné napětí.

Miminko

Miminko měří přes 40 centimetrů a jeho váha se pohybuje okolo 1500 gramů. Neroste už příliš rychle do délky, ale začíná nabírat tuk v končetinách a trupu a jeho váha se v dalších týdnech bude zvyšovat rychleji. Úměrně tomu, jak děťátko roste, se zmenšuje prostor v děloze, takže jeho pohyby jsou sice méně časté, ale o to víc mohou být cítit a začínají být koordinovanější. Dítě umí otočit hlavičkou ze strany na stranu a je schopné reagovat nejen na zvuky hudby, či hlasů lidí, ale také na světlo. Nejčastější poloha miminka je již hlavou dolů. V jeho plicích se tvoří surfaktant, což je bílkovina, která pomáhá po porodu rozvinout plíce a zvyšuje šanci na přežití předčasně narozených dětí.