It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 24. týden těhotenství

24. týden těhotenství

24. týden těhotenství

Maminka

Milá maminko, v tomto týdnu byste se měla začít připravovat na zátěžový glukózový test, který prokáže možnost těhotenské cukrovky. Test je možné provést od 24 do 28 týdne těhotenství a jedná se o vypití glukózového roztoku v rychlém úseku, který je spojen s náběry krve před a po vypití roztoku. Věřte mi, i když jste třeba nadšenec pro sladké, tohle je opravdu něco jiného. :) Čistá glukóza je velmi sladká a doporučení je, vypít co nejrychleji. Pití po malých doušcích se zdá sice pohodlnější, ale sladká chuť v ústech s každým douškem narůstá. Tento tes se dělá proto, aby se předešlo možným komplikacím v důsledku těhotenské cukrovky, jako je třeba komplikace při porodu, nutnost císařského porodu, větší nárůst horní poloviny tělíčka miminka, případně snížená hladina cukru v těle, hned po narození miminka, proto tento test neodmítejte, je to pro zdraví vás obou.

Počet předčasně narozených dětí se pohybuje kolem 7 – 10% (narozené před 37. týdnem). Asi čtvrtina těchto porodů je úmyslná, to znamená, že se tým lékařů rozhodne vyvolat porod dříve nebo provést císařský řez kvůli závažnému zdravotnímu stavu, například vážné či zhoršující se preklapsii nebo proto, že dítě přestalo růst. Zbytek je znám jako spontánní předčasný porod. Můžete porodit předčasně, pokud vám před 37. týdnem praskne voda nebo se bez kontrakcí rozšíří čípek.

Existují rizikové faktory předčasného porodu, například infekce pohlavních orgánů, problémy s placentou, nedostatečnost děložního čípku, ovšem v mnoha případech nikdo neví, co předčasný porod způsobuje. Proto je důležité, aby těhotné ženy znaly příznaky a věděly, co dělat, pokud dojde k předčasnému porodu.

Jaké jsou příznaky předčasného porodu?

Okamžitě zavolejte svému lékaři, pokud se u vás před 37. týdnem objeví jeden z těchto příznaků:

  • Větší množství výtoku
  • Změna typu výtoku – pokud je najednou vodnatý, krvavý (i pokud je jen růžový nebo zbarvený do krvava), má hlenovou konzistenci
  • Krvácení nebo špinění
  • Bolest břicha, křeče jako při menstruaci, více než 4 kontrakce za hodinu (i pokud nebolí)
  • Zvyšující se tlak v pánevní oblasti (pocit, že se dítě tlačí dolů)
  • Bolest v kříži, obzvlášť pokud vás dřív netrápila

Tyto příznaky mohou být matoucí, protože některé z nich, jako tlak v pánvi nebo bolest v kříži, se objevují i během normálního těhotenství a časnými kontrakcemi mohou být neškodné Braxton-Hicksovy kontrakce. Ale vždy je lepší mít jistotu než litovat, proto lékaři zavolejte okamžitě, pokud zaznamenáte něco neobvyklého.

Co mám dělat, pokud se domnívám, že začínám předčasně rodit?

Pokud se objevily příznaky předčasného porodu nebo si myslíte, že vám odtéká plodová voda, zavolejte lékaři, který vás pravděpodobně vyzve, abyste přijely do nemocnice na vyšetření. Až tam budete, lékař zkontroluje kontrakce, srdeční tep dítěte a také vaši moč, protože v ní může být infekce. Také zjistí, jestli vám nepraskla membrána.

Může provést i výtěr z čípku a vagíny a poslat vzorek do laboratoře, kde odhalí případnou infekci a také zkontrolují hladinu fetální fibrinektinu. Tento test analyzuje tekutinu z čípku a vagíny a zjišťuje přítomnost bílkovin, které vážou plodový vak na sliznici dělohy.

Mezi 24. a 34. týdnem znamená zvýšená hladina fetálního fibronektinu, že se toto lepidlo před plánovaným termínem rozpadá (díky kontrakcím nebo poškození plodového vaku). Negativní výsledek znamená, že je velmi nepravděpodobné, že v tomto nebo příštím týdnu porodíte, proto se můžete uklidnit.

Miminko

Vaše miminko od minulého týdne přibralo zhruba 100 gramů, už tedy váží přes půl kila a měří téměř 30cm. Takže jako dlouhé pravítko, které si určitě pamatujete ze školních lavic. Jeho tělíčko je stále hubené ale už se pomalu začíná vyplňovat tukem, proto se již brzy bude pěkně kulatit. Již se mu začínají aktivovat chuťové pohárky a v plicích se tvoří plicní sklípky.