It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 2. týden těhotenství

2. týden těhotenství

2. týden těhotenství

Maminka

V druhém týdnu těhotenství, ještě před tím, než se začne vyvíjet plod, vaše miminko, se musí připravit tělo. Od přírody je to nastaveno tak, že se napřed připraví pelíšek, aby miminku v období vývoje a celého těhotenství bylo dobře a potom se začne vyvíjet plod.

K oplodnění vajíčka je to od pohlavního styku několika denní cesta. V případě ovulace, který probíhá většinou v polovině, mezi poslední a následující periodou, začíná dlouhá cesta. Pokud jste se dohodli s partnerem na děťátku, je potřeba zjistit, zda ovulace je spočítána správně, ovulaci dokáže spočítat lékař. U nepravidelné menstruace je to ale obtížnější.

Je mnoho rad a typů, které vám poradí sexuální pozici pro rychlejší otěhotnění, případně ovlivnění pohlaví dítěte. Pokud se ale početí nepodaří na poprvé, nezoufejte. Velké množství budoucích rodičů mělo více pokusů. Záleží také, zda jste před pokusem o početí užívala antikoncepci, nebo ne. Další důležitý faktor, který byste měli brát v potaz je zdraví obou partnerů a jejich životospráva. Už při početí by měli rodiče myslet na zdraví svého dítěte a také průběh těhotenství. Proto byste neměli užívat žádné léky, nepít alkohol, nekouřit. Pokud užíváte nějaké léky dlouhodobě, doporučené vaším lékařem, poraďte se s ním ohledně početí, zda nemohou způsobit komplikace. V neposlední řadě je dobré upravit jídelníček, pokud je to nutné. V případě potřeby je možné zakoupit vitamíny, které doplní tělu to, po čem strádá. Pro ženy jsou vhodně vitamíny s obsahem kyseliny listové, která snižuje riziko vrozených vad a pomáhá při vývoji nervové soustavy miminka.

Miminko

Během prvního týdne došlo k vysokému nárůstu hormonů v těle (jde o estrogen a progesteron), které pro tělo znamená signál k vytvoření nově prokrvené vrstvy tkáně v děloze, jde i o podporu oplodněného vajíčka. Vajíčka dozrávají ve vaječnících ve váčku, který se nazývá folikula. Během ovulace, která bývá kolem 14. Dne běžného 28denního cyklu, se jedno z vajíček oddělí z folikulu a putuje do vejcovodu. Během dalších 12 až 24 hodin dochází k oplodnění vajíčka jednou spermií. V průměru se jedná o jednu spermii ze zhruba 250 miliónů. Jde o průměr spermií obsažených v ejakulátu, který prochází vagínou, přes děložní hrdlo až do vaječníků, vejcovodů k vajíčku. Jen procento těchto spermií je schopno se dostat do vajíčka. Cesta k vajíčku trvá několik hodin a jen jediná spermie je schopná úspěšně prostoupit vnější membránou.

V průběhu 24 hodin se jádro spermie spojí s vajíčkem a vznikne kombinace obou rodičů. V tu chvíli má oplodněné vajíčko buď chromozom Y a narodí se chlapeček anebo chromozom X a narodí se holčička.

Během dalších několika dní, putuje z vejcovodu do dělohy již oplodněné vajíčko a začne pomalu hnízdit v prokrvené děložní stěně, kde pokračuje v růstu. V této fázi jde spíš o několikanásobný počet buněk, ze kterých se následně tvoří embryo.