It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Rady „na cestu“ za miminkem

Rady „na cestu“ za miminkem

Rady „na cestu“ za miminkem

Dítě znamená doživotní změnu ve vašem životě. Rozhodnutí mít dítě je skvělé, ale budete muset projít mnoha dalšími rozhodnutími, která s dítětem souvisí, aby váš vztah rostl a vzkvétal společně s vaší rodinou. Možná budete chtít nebo muset řešit po cestě za vytouženým miminkem právě některá z následujících témat. A mnohá z nich se udají uplatnit, i když již nějaké dítě máte a toužíte po dalším. Na některá rozhodnutí či změny není nikdy pozdě.

Skutečné a pevné partnerství

Jeden z nejlepších předpokladů, které můžete svému dítěti do života dát, je milující partnerství. Pevný vztah není jen kvalitním základem pro růst vaší rodiny, ale také slouží dítěti jako model pro jeho budoucí rodinný život. Dítě „nasává“ okolní svět jako houba a učí se především pozorováním – jeho malá očka vás sledují na každém kroku a přitom se uvnitř něj odehrává něco jako „aha, tak takhle se to dělá“. Podívejte se na svůj vztah z této dětské perspektivy. Jste nadšení nebo vás spíše děsí, že vás dítě takto vidí?

Věnujte pozornost tomu, jak se k sobě chováte. Zvedáte hlas při sebemenším nesouhlasu? Jste naštvaní, když druhý nejedná ihned podle vašich představ? A je toto vzor, který chcete dát svému dítěti? Možná je vhodný moment si o některých problémech promluvit a domluvit se na vhodném postupu a chování při řešení vašich neshod takovým způsobem, jakým chcete vychovávat své dítě. Zdokonalení vzájemného naslouchání a zlepšení komunikačních strategií nejen upevní váš vztah, ale zároveň vytvoří harmonický domov pro dítě. A především se tyto dovednosti budou hodit, až budete komunikovat a řešit problémy přímo se svým dítětem, například v období vzdoru.

Mnoho rodičů nedokáže řešit problémy klidně, protože se nenaučili reagovat vhodnými prostředky či větami, které situaci nevyhrocují. Pak křičí na sebe vzájemně nebo na dítě, posléze svého jednání litují, často následuje snaha tuto chybu dítěti vykompenzovat nějakou úlevou (dovolí mu něco, co obvykle nesmí) a následuje jeden výchovný problém za druhým. Dítě se učí reagovat křikem, zjišťuje, že pravidla se vlastně nemusí tak zcela dodržovat, zkouší na rodičích, kde až má toto jednání meze, rodiče křičí... a roztáčí se začarovaný kruh, na jehož konci je na jedné straně zmatené, nevyrovnané a křičící dítě a na straně druhé křičící a vyčerpaný rodič, který není spokojený s tím, co mu rodičovství přineslo.

Čím dříve začnete, tím lépe. Stačí pár drobností: naučit se druhého poslouchat, nebrat partnerova slova hned jako útok (nebo pokud vám jeho slova jako útok budou připadat, upozorněte jej nějakým signálem, na kterém se rovněž vzájemně domluvíte – bude to potřeba, než si osvojíte vzájemně vyhovující a neprovokující komunikační prostředky), reagovat klidně, s rozmyslem, nedomýšlet si, ale raději se služně zeptat, snažit se společně najít východisko. Možná došlo jen k nedorozumění, a pokud jako takové bude řešeno v klidu, velmi záhy se vyjasní a třeba se ještě společně zasmějete. Jste-li vnitřně a jako partneři rozhodnuti pro změnu, uvidíte, že to je vlastně velmi snadné. Je-li napětí příliš velké, abyste se dokázali domluvit v klidu, řešení odložte. Opět je vhodné použít nějaké domluvené znamení, kterým druhému dáte najevo „Stop! Prosím teď ne, počkejme s řešením, až se uklidním.“ Můžete si ale napsat poznámky na papír (co konkrétně se vám nelíbilo, jaká slova či věta, s čím nesouhlasíte a proč, zkrátka cokoliv vás napadne). Až budete v pohodě, můžete to spolu probrat a vyhnete se rozhovoru, který nevede nikam, protože si už polovinu z toho, co se událo, vlastně nepamatujete.

Životní styl

V zásadě snad každý rodič chce, aby jeho dítě jedlo zdravě, pravidelně cvičilo, nepilo alkohol nebo nekouřilo. Pokud máte špatné životní návyky, sotva přesvědčíte svými činy vlastní dítě, že má dělat něco jiného. Navíc, pokud se rozhodnete pro změnu směrem ke zdravému životnímu stylu nyní, vzrostou vaše šance na rychlejší početí dítěte přirozenou cestou. Promluvte si s partnerem o tom, jak byste se mohli v pozitivních změnách vzájemně podpořit. Bude to potřeba tím více, čím větší je případná změna.

Dítě jako bonus

Nezapomínejte na to, že jste byli a vždy budete pár. Jste partnery proto, protože je vám spolu dobře a máte se rádi. Váš vztah není pracovní, a proto se nesnažte udělat z touhy po dítěti pracovní projekt (podle kalendáře mám za dva dny ovulovat, takže přijdeš z práce dřív, abychom na to mohli skočit) a z dítěte samotného výsledek nějaké určené nebo naplánované činnosti. Početí dítěte nemusí být snadné a možná bude nakonec potřeba i asistence lékařů (v tom případě bude potřeba především větší porozumění a vzájemná komunikace, nikoliv další stresování). Pokud ale uděláte z početí dítěte pracovní povinnost a prioritu číslo jedna, okradete se o spoustu krásných prožitků, společných chvil, radosti i legrace, která je kořením vašeho vztahu. Naroste stres, protože ze skutečné práce půjdete domů jen do další „práce“, kterou jste si sami určili, a sex se stane odškrtnutou položkou na seznamu „k vyřízení“.

Ač to zní paradoxně, naplánujte si „spontánnost“. V životě samotném je mnoho situací, které můžeme sami jen málo ovlivnit. Zda zrovna teď zplození dítěte vyjde či nikoliv, to musíte ponechat osudu. Smiřte se s tím, že ne vše lze mít na 100 % pod kontrolou. Domluvte si týdenní výlet nebo jen noční přespání v romantickém hotelu, ale stres a povinnosti ze svého plánu vyškrtněte (stejně jako ovulační tyčinky či těhotenský test).

Dítě naopak neznamená ani konec vašeho vztahu. Berte jej od začátku jako bonus, jako něco, co obohatí či již obohatilo váš vztah a bude rozvíjet vaši vzájemnou lásku. To platí i pro každé další dítě. Snáze tak překonáte spoustu problémů a pastí, do kterých se mnozí partneři usilující o miminko snaží.

Přiměřený dostatek informací

Informace mohou pomoci v mnoha situacích. Poskytnou vám cenné rady, na co se připravit, jak se zachovat, co vás čeká, jaké jsou šance budoucích problémů (či naopak šance, že se problémům vyhnete), kdy je čas vyhledat odborníky, atd. Aktivně si zjišťujte informace ohledně všeho, co vás může potkat. Máte-li zdravotní problémy, proberte již nyní s lékařem vhodnost či možnost užívání předepsaných léků v těhotenství či při kojení. Určitě budete muset probrat finance, pokud zároveň s dítětem uvažujete o stavbě domu na hypotéku. Umělé oplodnění také nemusí být levnou záležitostí, zvláště je-li potřeba několik pokusů. S financemi může souviset i změna zaměstnání. A vše z toho navíc může způsobit stres, zvláště pokud nemáte dostatek zkušeností a informací o tom, co daná situace obnáší.

Dobře zvažte informační zdroje, ze kterých čerpáte. Zároveň ale také nezapomeňte, že i různí odborníci se mohou v názorech lišit, teorie může být odlišná od praxe (a tak pokud 100 různých maminek či tatínků někde na diskuzi tvrdí, že něco nefunguje, možná na tom také bude něco pravdy), že výjimka se vždycky najde a především naděje umírá poslední. Vezměte si tedy z každé rady a informace především to, co vám dává smysl nebo co se pasuje na váš konkrétní případ. Jako nejméně přínosné vnímejte reklamy a reklamní články, ovšem nikde není řečeno, že ani tyto vám nemohou pomoci najít určitý vhled do zkoumané problematiky nebo poradit s řešením právě toho vašeho konkrétního problému.

Veškeré informace probírejte a komunikujte se svým partnerem. Velmi snadno se však může stát, že se žena nadchne pro miminko natolik, že najednou o ničem jiném nemluví a všechny nově nabyté informace si musí se svým mužským protějškem sdělit. Následkem toho je mnohý muž miminkem a touto jednostranností natolik přesycen, že váš vztah může snadno utrpět. Řešením není opačný extrém (raději o tom nemluvit vůbec), ale věnovat všemu přiměřený dostatek pozornosti. Domluvte se například, že o tomto tématu budete mluvit každý večer, ale třeba jen 20 minut. Nebo může být vhodná doba jen během toho, když se jdete v podvečer spolu projít a tehdy si můžete sdělit vzájemná zjištění, představy či myšlenky týkající se budoucího člena rodiny. Pravidelné střídání času, při kterém se budete věnovat buď jen sami sobě nebo naopak předem určenému zájmu, vám opět pomůže i později, kdy se již budete starat o miminko. Díky tomu dokážete jak řešit problémy, tak si užívat společného času jen pro sebe, bez toho aniž byste něco zanedbávali nebo přeháněli.

Pečlivě se připravte, ale pokud možno nezoufejte. Spousta situací má řešení. Změna životního stylu stejně jako výbavička pro miminko nutně neznamená zruinování rodinné kasy, u studia je možné zvolit individuální studijní plán a v případě zdravotních problémů si dnes již lékaři často vědí rady. Snu o dítěti se proto nemusíte vzdávat v žádném případě. Štěstí přeje připraveným a hlavně informovaným.