It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • První, druhá, třetí doba porodní, co to znamená?

První, druhá, třetí doba porodní, co to znamená?

První, druhá, třetí doba porodní, co to znamená?

První doba porodní (otevírací)

  • Během této doby se připravují porodní cesty na samotný porod. Za pomocí stahů se děložní hrdlo otevírá, zkracuje a nakonec zaniká, čímž vznikne souvislý porodní kanál, kterým může dítě projít ven. Kontrakce se stávají častějšími a silnějšími. V této fázi je důležité břišní dýchání a relaxační techniky.
  • Žena by se měla co nejvíce uvolnit, snažte se jí pomáhat masáží nebo naopak jemnými dotyky, sprchováním, aromaterapií, oblíbenou hudbou – cokoliv, co si bude Vaše partnerka přát a je v rámci možností realizovatelné. U žen, které netouží po přirozeném porodu, dochází v této fázi k epidurální analgezii, případně k jiným formám úlevy od bolesti. Nejhorší moment porodu obvykle přichází na konci první doby porodní a označuje se jako „tranzitivní fáze“. Pokud Vám bude Vaše partnerka nadávat, neberte si to osobně. Mějte na paměti, že porod je velmi náročný a často i bolestivý a nadávky jsou pouze formou úlevy, nejsou v žádném případě míněny vážně.

Druhá doba porodní (vypuzovací)

  • Během této fáze nastane skutečné porození dítěte. Tato fáze bývá výrazně kratší než první doba porodní, ale přesto je její délka (jako vše, co se porodu týče) velmi individuální. Na konci intenzivního tlačení čeká úleva a odměna v podobě dítěte. Během tlačení ženu povzbuzujte, zejména, je-li již značně vyčerpaná.
  • Snažte se, aby co nejvíce využila sílu kontrakce, tedy aby se poté, co vydechne, znovu nadechla a znovu tlačila, pokud ještě kontrakce trvá. Pokud se cítí na to, aby tlačila i mimo kontrakce, a neexistuje objektivní důvod, proč by neměla, rovněž ji v tom maximálně podpořte.

Zvažte, zda chcete porod v této fázi fotit či natáčet na video (je-li to v dané situaci možné a pokud se na to cítíte).
Promyslete si také, zda chcete přestřihnout pupeční šňůru. Nezapomeňte to porodní asistentce nebo lékaři připomenout.

Třetí doba porodní (porod placenty)

  • Po porodu dítěte je nutné ještě porodit placentu. Žena se může cítit zesláblá nebo jí může být chladno. Je vhodné ji přikrýt teplou dekou, můžete pomoci i pochováním novorozence, je-li to potřeba.

Podpořte svou partnerku i v prvních pokusech kojení po porodu (ideálně ještě na porodním sále, pokud to zdravotní stav dítěte i Vaší partnerky dovoluje).

Tatínkové volte vhodná slova!

  • Žena může být velmi citlivá a zavtipkování v podobě „Nějak mu nechutná, co?“ nemusí být vhodnou podporou, kterou od Vás žena očekává.Buďte aktivním účastníkem

V posledním měsíci těhotenství pomožte partnerce s přípravou a balením do porodnice.
Nezapomeňte sbalit nějaké věci i pro sebe.
Bude-li porod trvat déle, můžete na porodním sále s partnerkou strávit dlouhé hodiny nebo i nocovat. Pokud má sepsaný porodní plán, mějte po ruce jeho kopii a informujte o něm rovněž personál porodnice.
Před odjezdem do porodnice nabídněte partnerce lehkou svačinku, nemáte-li od lékaře jiné informace (např. pokud se očekává, že porod proběhne císařským řezem).

V první fázi porodu nabízejte partnerce jídlo a pití podle instrukcí personálu porodnice.
Pokud ji do porodnice odvážíte autem, řiďte opatrně a jeďte bezpečně. Spěch je zbytečný a riskantní, celou situaci by to mohlo jen zhoršit.
V porodnici buďte své partnerce na blízku, podporujte ji a postarejte se o to, aby se cítila příjemně, jak jen to bude možné.
Pokud se však na něco necítíte (přestřihnutí pupeční šňůry, máte problém s pohledem na krev, atd.) nebojte se to přiznat a včas sdělit. Můžete tak např. na druhou dobu porodní na chvíli úplně odejít nebo pouze sledovat obličej své partnerky, zatímco budete sedět otočeni zády k jejím nohám. Je nanejvýš důležité, abyste správně odhadl své limity a nezpůsobil tak nechtěně neočekávané komplikace.

Buďte zástupcem své partnerky.

  • Porodní asistentka i lékaři jsou zde proto, aby se mamince i miminku během porodu dobře dařilo. Ale Vaší rolí je pomáhat partnerce, aby se dobře cítila, sdělovat její přání a celkově komunikovat s personálem, aby se mohla co nejvíce soustředit na porod. Rodící žena nemusí být vždy v takovém stavu, aby jednala dostatečně asertivně. Kdykoliv je to potřeba, převezměte tuto roli za ni. Neostýchejte se a nezapomínejte se také hodně ptát – ať už samotného personálu, např. co právě dělají za vyšetření nebo jakou medikaci podávají, nebo se ptát Vaší partnerky. Spíše než abyste jí kladl obecný dotaz, zda se cítí pohodlně, zkuste se raději zeptat, zda např. nepotřebuje napít, zda nechce změnit polohu, atp. Připomínáme zde také dobrou znalost porodního plánu.

Buďte své partnerce kvalitní podporou

  • Dobře pozorujte, co Vám dává partnerka najevo. Některé ženy milují masáž, jiné preferují, když je muž hladí. Někdy může být docela obtížné odhadnout, co bude zrovna Vaší partnerce při porodu vyhovovat. Buďte proto flexibilní, neberte si jakékoliv výtky či negativní reakce osobně a namísto toho zkrátka zkuste vymyslet něco jiného, co by se jí mohlo líbit. Pomožte jí rozptýlit myšlenky od bolesti – držte ji za ruku, masírujte jí záda, řekněte jí, ať se zaměří na Váš obličej, pravidelné dýchání… zkrátka vymyslete něco, na co se bude moci soustředit, pokud jí bolestivé kontrakce přijdou nesnesitelné.