It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Co zařídit na úřadech po narození miminka

Co zařídit na úřadech po narození miminka

Co zařídit na úřadech po narození miminka

Komu se narodilo druhé nebo další dítě, ten už ví, co je nutné po příchodu z porodnice zařídit. Opakování je ale matka moudrosti, takže si stručně připomeňme, jaké úřady je zapotřebí oběhat.  

Najděte si pediatra a kontaktujte pojišťovnu

V první řadě je nutné dbát na zdraví miminka. To znamená najít si vhodného pediatra a zároveň nahlásit zdravotní pojišťovně, že díky nám získala dalšího klienta. Dnes je to jednodušší. Nemusíte nikam chodit, stačí vyplnit online formulář u té pojišťovny, kde jste vy sama zaregistrovaná. Tam je totiž dítě automaticky pojištěno.

Zažádejte si o rodný list dítěte

Vaše další kroky, pokud jste to nezařídila v porodnici, by měly vést na matriku. Zde předložíte kopii oddacího listu, svůj a manželův občanský průkaz a oběma dvěma podepsané prohlášení o jménu. Úředníci vše zpracují a vystaví vašemu děťátku rodný list, který ho bude provázet celý život.

Nezapomeňte na přihlášení k trvalému pobytu a na svoz odpadu

Na městském úřadě přihlásíte miminko k trvalému pobytu. Když už tam budete, vyřiďte i náležitosti, týkající se odvozu odpadu. I tam musí o přírůstku do rodiny vědět, protože na základě toho budete platit vyšší částku za svoz odpadků.

Změny nahlašte i v zaměstnání kvůli slevě na dani

Až budete mít rodný list potomka, dejte vědět mzdové účetní a dohodněte se, jak jí doručíte kopii. To je důležité pro vás i pro zaměstnavatele, který eviduje veškeré změny. Vy díky tomu můžete nárokovat slevu na dani.

Vyřiďte si porodné a mateřskou

Zažádejte si na správě sociálního zabezpečení o porodné. I k tomu potřebujete výše uvedené doklady včetně rodného listu dítěte. Stejně tak neotálejte s vyřízením peněžité pomoci v mateřství, peníze se budou v každém případě hodit a čím dříve tyto povinnosti budete mít za sebou, tím lépe.