It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • Placenta a její vliv na plod

Placenta a její vliv na plod

Placenta a její vliv na plod

Plodové lůžko neboli placenta poskytuje děťátku v děloze vše potřebné.

Zásobuje především miminko živinami a kyslíkem. Placenta vzniká ve třetím měsíci těhotenství a roste postupně tak, jak se zvětšuje plod. Když maminka míří po devítiměsíčním těhotenství na porodní sál, je plodové lůžko největší. V průměru má okolo 15 cm, na tloušťku tak 2 až 3 centimetry a vypadá jako velký koláč. Je to vlastně ten nejdůležitější orgán, který spojuje maminčino tělo s miminkem. S plodem je spojena pupeční šňůrou.

I když nejdůležitější funkcí placenty je dostatečně zásobovat děťátko vším potřebným, někdy se tak trochu zapomíná i na její další úkoly.

Placenta funguje jako malá továrna

Plodové lůžko je také zdrojem hormonů, které jsou nezbytné k tomu, aby těhotenství trvalo potřebnou dobu a plod se mohl zdárně vyvíjet. Zároveň funguje jako plíce, ledviny a část trávicí soustavy. Jen tak může být děťátko zásobováno živinami a současně se zbavovat nepotřebných látek. Placenta miminko chrání před bakteriemi a tvoří jeho přirozenou ochranu. Protilátky, které se tvoří v matčině těle, přecházejí přes placentu do dětského organismu.

Kde plodové lůžko najdeme?

Nejčastěji se vyskytuje v horní části dělohy, a to na přední či zadní straně. Problémy nastávají, pokud je uložena v dolní části dělohy. Pokud tak zůstane a nedostane se výš, je nutné přistoupit k císařskému řezu, protože spontánní porod není možný.

Zrovna tak lékaři během gravidity prostřednictvím ultrazvuku sledují, zda se placenta neodděluje. To by totiž znamenalo vážné komplikace.  

Odlučování placenty znamená rizika

K odlučování placenty může dojít jak během těhotenství, zejména v jeho pozdní fázi, ale i při porodu. Lékaři proto musí zdravotní stav rodičky bedlivě sledovat, zvlášť v některých případech, kdy je toto riziko vyšší. To platí například pro ženy s vysokým tlakem, preeklampsií nebo v případě, že žena utrpěla úraz. To se může stát třeba při autonehodě, a proto v takových případech nastávající maminka často zůstává v nemocnici na pozorování.