It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 10 potravin vhodných pro těhotné

10 potravin vhodných pro těhotné

10 potravin vhodných pro těhotné

Jíst za dva je velká zodpovědnost,

tím spíše, pokud se informace o doporučených potravinách rozcházejí.

  • Je potřeba jíst hodně ryb nebo obsahují příliš mnoho jedovaté rtuti? Potřebujeme maso kvůli bílkovinám nebo obsahuje příliš mnoho tuku? Jsou vhodná vajíčka nebo bychom se jim měli vyhnout z důvodu vysokého obsahu cholesterolu? Většinou se články zabývají tím, čemu se v těhotenství vyhnout. Podívejme se nyní na tuto problematiku z opačné strany. Řekneme Vám, co jíst.

Následujících 10 potravin doporučují odborníci na výživu.

  • Neznamená to, že Vám musí všechny chutnat a jíst je musíte. Namísto toho si mezi nimi najděte své favority, kterými obohatíte svůj jídelníček a díky kterým budete mít dostatek kvalitních živin Vy i Vaše děťátko. Nikdy však nezapomínejte také na pestrost, která je základem zdravé stravy.

Vejce

  • Vejce jsou úžasným zdrojem více než 12 vitamínů, minerálů a bílkovin důležitých pro těhotnou ženu. To vše v dokonalém balení s energetickým obsahem přibližně 90 kalorií. Bílkoviny jsou velmi důležité nejen pro Vaše tělo, ale také pro miminko, jehož buňky se množí závratným tempem. Každá buňka je totiž vytvořena z bílkovin.
  • Vejce jsou také bohatá na látku zvanou cholin, která podpoří celkový růst miminka i rozvoj jeho mozku. Zároveň je také vhodnou prevencí proti rozštěpu páteře. Dále vejce obsahují omega 3 mastné kyseliny důležité pro rozvoj zraku a mozku. Má se za to, že nejprospěšnější z těchto kyselin je DHA. Některá vejce jsou o tuto kyselinu uměle obohacována.  

A co vejce a cholesterol?

  • Špatná pověst vajec způsobená vysokým obsahem cholesterolu není opodstatněná. Mnohem větším nebezpečím než cholesterol přirozeně se vyskytující v některých potravinách je strava s vysokým obsahem nasycených tuků. A těchto je ve vejcích relativně málo (cca 1,5 gramu v jednom vejci). Jedno až dvě vejce denně pro zdravou ženu nepředstavuje vůbec žádné riziko. Pokud ovšem máte s hladinou cholesterolu problém, nahraďte celá vejce pouze bílky.

Výhodou vajec je i to, že z nich uděláte snadno a rychle mnoho různých jídel. Jste-li velmi vyčerpaná, udělejte si třeba míchaná vejce, která dochutíte nejrůznější zeleninkou (hrášek, brokolice, fazolky, pórek, květák, papriky, cherry rajčata,…)

Losos

  • Losos je bohatý nejen na vysoce kvalitní bílkoviny, ale také omega 3 mastné kyseliny důležité pro vývoj miminka. Navíc mohou pozitivně ovlivňovat Vaši náladu. Na rozdíl od jiných ryb však obsahuje nízké hodnoty sloučenin rtuti, které mohou mít nepříznivý dopad na vývoj nervové soustavy Vašeho miminka. Týdně byste však neměla jíst více než cca 350 gramů jakýchkoliv ryb s nízkým obsahem rtuti (platí i pro tuňáka v konzervě), pokud chcete mít jistotu, že nekonzumujete této toxické látky příliš.

Luštěniny

  • Fazole, čočka, sojové boby, cizrna… máte na výběr z tolika druhů. Luštěniny obsahují ze všech rostlinných potravin nejvíce vlákniny a bílkovin. Význam bílkovin už jsme zmínili, ale vláknina je neméně důležitá. V těhotenství trávicí soustava poněkud zpomaluje, což zvyšuje riziko zácpy a hemoroidů. Vláknina Vám může od těchto problémů pomoci.

Jídlo obsahující vlákninu navíc bývá celkově bohaté z výživového hlediska. Zcela určitě to platí pro fazole, které jsou výborným zdrojem železa, vápníku, zinku i kyseliny listové.

Sladké brambory

  • Oranžová barva sladkých brambor je způsobena karotenoidy, rostlinnými barvivy, které se v našem těle přeměňují na vitamin A. Konzumace velkého množství vitamínu A (nachází se v živočišných zdrojích, v játrech, mléku, vejcích) není doporučováno. Avšak karotenoidy jsou něco zcela jiného. V našem těle se přeměňují na vitamín A pouze pokud je to potřeba. Proto není nutné ve Vaší stravě množství ovoce a zeleniny bohaté na karotenoidy omezovat.

Sladké brambory jsou také skvělým zdrojem vitamínu C, kyseliny listové a vlákniny. Navíc se dají připravit na mnoho různých způsobů. Jsou výborné i na svačinku.

Popcorn a ostatní cereálie

  • Ano, popcorn patří mezi cereálie. Spoustě žen se tento fakt velmi zamlouvá. Cereálie jsou důležité nejen z důvodu obsahu vlákniny. Obsahují také vitamín E, selen a fytochemikálie – látky, které ochraňují buňky.

Nedívejte se však na cereálie jako na popcorn. Je mnoho druhů, které můžete vyzkoušet: oves, ječmen nebo třeba quinoa, která má jemně oříškovou chuť a je velmi oblíbená.

Vlašský ořech

  • A když už se zmiňujeme o ořeších, vlašské ořechy jsou jedním z nejbohatších zdrojů rostlinných omega 3 mastných kyselin. Hrst těchto oříšků je vhodná jako rychlá svačinka nebo k dochucení salátu. Přestože omega 3 mastné kyseliny pocházející z rostlinných zdrojů neobsahují dostatek DHA, která je prospěšná pro Vaše miminko nejvíce, stále jsou to látky zdravé a vhodné pro vás oba. Vlašské ořechy jsou také dobrým zdrojem bílkovin a vlákniny.

Řecký jogurt

  • Řecký jogurt obsahuje více bílkovin než běžný jogurt, proto je pro těhotné obzvláště vhodný. Ale jakýkoliv jogurt je kvalitním zdrojem vápníku, který je ve výživě těhotných také naprosto nepostradatelný. Pokud nemáte dostatek vápníku, veškeré zásoby spotřebuje miminko pro svůj vývoj, což může snižovat celkové zásoby ve Vašich kostech.

V těhotenství by mělo dítě dostat vše, co potřebuje, bez toho aniž by to ohrožovalo Vaše vlastní zdraví. Díky dostatečnému příjmu vápníku zůstanou Vaše kosti nedotčeny, zatímco se bude dítěti vyvíjet zdravá kostra.

Listová zelenina

  • Špenát, kapusta, mangold a další druhy listové zeleniny jsou plné vitamínů a živin, jako např. vitamíny A, C, K nebo důležitá kyselina listová. Bylo zjištěno, že jejich konzumace také zlepšuje zrak.

Libové maso

  • Maso je výborným zdrojem kvalitních bílkovin. Hovězí a vepřové maso obsahuje navíc také cholin. Nejezte párky a podobné potraviny, pokud nejsou dokonale tepelně upravené. Zabráníte tím přenosu potenciální nákazy na miminko (běžné jsou třeba listerie, toxoplasma, salmonela).

Barevné ovoce a zelenina

  • Rozmanitost živin ve svém jídelníčku zajistíte zařazením spousty zelených, červených, oranžových, žlutých či fialových druhů ovoce a zeleniny. Každá barevná skupina poskytuje Vašemu tělu jiné vitamíny a minerály.

 

Výhodou různorodé stravy v těhotenství je také fakt, že ke konci těhotenství dítě „ochutnává“ potraviny, které matka snědla, prostřednictvím plodové vody. Pokud je Vaše dítě vystaveno široké škále těchto vjemů v děloze, zvyšujete tím šanci, že miminko rozpozná a přijme tyto chutě později, až začne jíst pevnou stravu.