It bridges the gap between the previous Sea-Dweller 1665 and the subsequent replica rolex Sea-Dweller 16600, with design details from both generations. It is worth noting that some of the once glossy dials are turning matte over time. Unsurprisingly, this has now attracted the interest of vintage Rolex collectors around the world.
  • 7. týden těhotenství

7. týden těhotenství

7. týden těhotenství

Maminka

V tomto týdnu se může zhoršit příjem potravin a to díky ranním nevolnostem. Pokud jimi netrpíte, patříte mezi ty šťastnější. Ranní nevolnost by měla sama zmizet do dvou týdnů. Malé množství zázvoru zklidní žaludek, ale nepřehánějte. V lékárně vám doporučí na ranní nevolnosti třeba zázvorová lízátka. Pomoc může i klidná zvýšená poloha, podpěrou zad může být třeba těhotenský polštář, který poslouží jako pevná opora a pohodlné sezení v klidu vám uleví. V tomto týdnu je vaše děloha asi dvakrát větší, než byla na začátku a objem vaší krve je zvýšený asi o deset procent. Také obsah tekutin je vyšší. Protože se bude děloha postupně zvětšovat, budete mít častější potřebu močit, protože děloha bude tlačit na močový měchýř.

V následujících týdnech by měla proběhnout první velká prohlídka u gynekologa. Bude potřebovat zodpovědět dotazy jako poslední termín menstruace, léky které užíváte a další. Pokud berete léky, vezměte si je raději sebou, pokud nevíte termín poslední menstruace, nezoufejte. Lékař už v tomto týdnu by měl poznat stáří plodu podle velikosti na ultrazvuku. Podle tohoto parametru bude lékař schopen spočítat termín porodu. Lékaře bude také zajímat zdravotní anamnéza obou rodičů a krevní skupina, pokud jí víte. Rodinná anamnéza je pro lékaře důležitá pro možnou kontrolu vrozených vad a může dle vámi daných informací naplánovat vyšetření. Lékař by vás měl informovat o životním stylu, který byste měla v těhotenství mít, měl by vám říct, co obnáší jaká vyšetření a co vás po celou dobu těhotenství čeká. Pokud se to podaří, domluvte se tatínkem, aby na prohlídku šel s vámi. I pro něj informace budou přínosné a zapojí se do těhotenství s vámi alespoň okrajově. Prohlídek Vás čeká zhruba 10-15 proto zvažte hned na začátku, zda je vám přístup vašeho lékaře příjemný, nebo ne a lékaře změňte. Mnoho žen v dnešní době nechodí pravidelně na těhotenské prohlídky, protože se necítí dobře. Prohlídky jsou velmi důležité i proto, aby se případný problém začal řešit okamžitě a nic se nezanedbalo.

Miminko

Vaše miminko už začíná mít tvary. Vyvíjejí se dlaně a chodidla, i když teď vypadají spíše jako pacičky. Už zanedlouho vás bude malá ručička tisknout a stojí za to si počkat. Vaše miminko má stále malý ocásek, prodloužení kostrče, který se do několika týdnů zmenší.

Vaše miminko už má na hlavičce viditelné oči, které částečně překrývají víčka, má viditelný nosík, žilky pod tenkou kůží. Vyvíjí se mu obě mozkové hemisféry, slinivka už produkuje inzulin, napomáhá trávení, játra vedou červené krvinky a miminko už má i slepé střevo. Smyčka střev se boulí do pupečníku kde jeho cévy přenášejí kyslík a živiny. Vaše miminko je velké asi 1.2cm, jako malá borůvka.

Uložit